Veljanovski za N1: To što je Kosovo nezavisno, to je posledica devedesetih

Profesor Fakulteta političkih nauka i potpredsednik Građanskog demokratskog foruma Rade Veljanovski, gostujući u Novom danu, izjavio je da će njegova partija izaći na izbore, istakavši da bojkot neće doneti ništa dobro opoziciji. On je ocenio da “ima izvesne istine” u tvrdnji njegovog stranačkog kolege Nenada Prokića da Dragan Đilas “kupuje” opoziciju.

Video – Veljanovski: To što je Kosovo nezavisno, to je posledica devedesetih (YouTube/N1)

“Građanski demokratski forum se izjasnio da će izaći na izbore. Izbori su pravo mesto i pravo vreme da se pokuša da se sa vlasti skine ova pogubna vlast, koja Srbiju gura u propast. Bez obzira što smo svesni činjenice da kritična masa možda ne postoji, da će na prvim izborima pobediti naprednjaci i njihov vladar koji vlada kao monarh. Mi smo na stanovištu da treba pokušati. Mi smatramo da je opasniji bojkot. Ako se bojkotuju izbori, ‘dan posle’, ni u jednom parlamentu nemate nijednog predstavnika opozicije, i one opštine koje su danas opozicione, neće više biti. Nećemo imati nijednog predstavnika opozicije, ni u jednom parlamentu. To ne može biti dobro, i zbog toga je sigurno bolje ići na izbore, makar i ne pobediti”, rekao je Veljanovski.

On misli da je polemika oko učestvovanja opozicije na predstojećih izbora “kost razdora” koja je skrenula pažnju sa glavne teme, skidanje SNS-a sa vlasti.

“Našoj demokratskoj javnosti je bačena kost razdora, pa mi umesto da razmišljamo kako da smenimo vlast, nama je glavna tema bojkot. Pomereno je iz fokusa ono što je najbitnije. Pritom to su skoro rekli i Boško Obradović, kao i Boris Tadić, da oni u stvari neće da izlaze na izbore, jer ne žele da budu u parlamentu kada se rešava pitanje Kosova. Onda recite istinu. Ako niste spremni da preuzmete tu odgovornost, jer takođe niste svesni da Kosovo ne može da se reintegriše u Srbiju. Onda recite to. Mi nismo spremni da nas istorija zapamti kao nekoga ko je učestvovao u tom odlučivanju”, rekao je Veljanovski.

On je dodao da to što je “Kosovo nezavisno jeste posledica onogo što se desilo devedesetih”.

Odgovarajući na pitanje da li deli mišljenje svog stranačkog kolege Nenada Prokića da Đilas svojim novcem “kupuje” opoziciju, on odgovara, da “tu ima izvesne istine”.

“Postoje izvesne indicije da se pokušava od tog dela opozicije da se ostali deo istisne iz igre, da se potre. U tome što je Prokić rekao ima izvesne istine. Kada pogledate svakodnevne aktivnosti, veliki broj panoa, nalepnica, flajera, to sve strašno košta. Nama je jako teško da otputujemo negde, održimo tribinu van Beograda. Mi to dajemo iz svog džepa, tu smo zaostatku”, ocenjuje Veljanovski i dodaje da se u javnom životu ponekad pretera sa jakim rečima, kao i da treba “spustiti loptu na zemlju” i promeniti način komunikacije.

“Manje zastupljeni na N1 od ostale opozicije”

Komentarišući izjavu svog stranačkog kolege Zorana Vuletića kako TV N1 nije objektivna televizija, kao i post Nenada Prokića koji se zapitao da li Dragan Đilas uređuje N1 kao što Vučić uređuje režimske medije, on navodi da je “uočeno kako je njegova politička partija manje zanimljiva našoj televiziji nego drugi delovi opozicije”.

Iako nije direktno objasnio zbog čega njegove stranačke kolege imaju takav stav o našoj televiziji, on je naveo da partija kojoj on pripada nije dovoljno zastupljena kao neke druge opozicione partije.

“U odnosu na pitanje bojkota na desetak predstavnika koji su za bojkot, možda dođe jedan ili dva koji su protiv bojkota, i neke naše manifestacije, na kojima pozivamo medije, nisu propraćene. Pretpostavljam da se o tome radi. Smatram da treba malo spustiti loptu, i ako ima problema, treba ih raščišćavati. Ne mislim da smo nepoželjni na N1, ali evo reći ću vam primer. Celo leto smo skupljali potpise protiv gondole. I bili smo pet, šest puta na N1 televiziji. Mi smo bili u Skupštini Srbije, i odbijeni smo. Prošlo je nešto vremena. I kada se ta tema vratila, nijednom jedinom rečju nije pomenuto da je Građanski demokratski forum sa svojim koalicionim partnerima celo leto skupljao potpise i imao akcije, što kada je situacija sa Savezom za Srbiju, se ne dešava”, smatra Veljanovski.

Na opasku voditeljke da su njegove stranačke kolege preko društvenih mreža širile neistine o našoj televiziji vezano za gostovanja pojedinih opozicionih lidera, on je odgovorio da te emisije njegove kolege “nisu gledali”.

On dodaje da “svesno nije prisutan na društvenim mrežama”.

“To je moja problematika. Ja mislim da je Tviter način komunikacije koji nosioci javnih funkcija treba da ignorišu, a ne da izražavaju stavove. Iz te internet busije ne može da odgovori”, objasnio je Veljanovski.

Izvor: N1info.rs

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter