SAMO PRIHVATANJEM SPORAZUMA DOBIĆEMO STABILNOST I BOLJI ŽIVOT SRBA I ALBANACA NA KOSOVU

Predsednik Građanskog demokratskog foruma Aleksandar Olenik izjavio je za RTK da je Kosovo faktički nezavisno a da pregovorima treba doći do sporazuma koji će pre svega doneti stabilnost i bolji život Srbima i Albancima na Kosovu.

Aleksandar Olenik, predsednik Građanskog demokratskog foruma

 

Pitanje Kosova je davno rešeno i zato je potrebno prestati sa obmanom građana Srbije, kaže za RTK lider Građanskog demokratskog foruma Aleksandar Olenik.

Kako ističe zarad dobrobiti građana potrebno je da pregovori Kosova i Srbije treba da dovedu do stabilnosti.

“Što se nas tiče iz Građanskog demokratskog foruma, mi smatramo da je Kosovo de facto nezavisno od 1999. od gubitka rata, kapitalicije i polačenja srpske vojske i policije i to je nešto što mora javno da se kaže ljudima u Srbiji”, kaže Olenik dodajući da formalno pravno postoji još nekoliko elemenata gde ta nezavisnost nije potpuna.

“Da prestanemo sa fusnotama, tačkicama, pobedom, borbom za Kosovo jer je to jedna velika manipulacija građanima u Srbiji koja traje godinama”, dodaje on.

Govoreći o aktuelnim pregovorima, Olenik naglašava da je nepotrebno postavljati uslove za nastavak dijaloga, kao što je ukidanje taksi.

“Svaki dan koji prođe bez pregovora je šteta i za Kosovo i Srbiju, da svaki dan koji izgubimo košta mesec ili godinu nekog budućeg vremena. Što se nas tiče pregovori treba da počnu odmah, ne treba da se čeka ništa, pogotovu ne ukidanje taksi, ali pošto to nije naišlo na odaziv ovde u Srbiji, onda će se verovatno čekati neka promena”, ističe Olenik.

Prema njegovoj oceni, sveobuhvatni sporazum treba da dovede do stabilnosti Kosova, Srbije i regiona, ali najpre građani treba da prihvate taj sporazum. Stoga je, kako ističe, nebitno kako će se taj sporazum zvati.

“Ako govorimo o formi, nama je apsolutno prihvatljivo da Kosovo sutra dobije mesto u UN. To uopšte nije bitno za Srbiju a Kosovu može da pomogne. Ako može da pomogne Kosovu zašto bi mi to sprečavali. Na primer, na Kosovu ne mogu da se sprovode poternice Interpola i na Kosovu ne mogu ili je mnogo teže da se hapse kriminalci iz regiona”, kaže on i daoje da Kosovo treba da bude član svih međunarodnih organizacija.

“Što je bolje na Kosovu to je bolje i Srbima na Kosovu, ne može da bude bolje jednom narodu da drugom da bude lošije, bilo kom, manjinskom ili većinskom”, dodaje on.

Aleksandar Olenik naglašava da suštinski nije bitno da li će u tom sporazumu biti obostrano priznanje ili ne, da li će se uopšte pominjati priznanje ili neće, već je ključno da obe strane budu zadovoljne i da dođe do stabilnosti.

Lider opozicione političke organizacije građanske orijentacije ističe da je važno što potencijalni kandidat za premijera Kosova Aljbin Kurti nije deo ratne elite, zbog čega kako veruje pregovori neće biti lakši ali će biti kvalitetniji, jer se sa mladim ljudima koji nemaju teret prošlosti može kvalitetnije razgovarati o budućnosti.

“Ono što je meni i većini ovde bitno to je da ako gospodin Kurti dobije mesto premijera, po nama to je prva ličnost koja vodi neku državu u regionu koji nije deo ratne elite, jer i u Hrvatskoj i u Srbiji imamo ratnu elitu, pogotovu u Srbiji imamo to su sve osobe iz 90-ih, koje su debelo učestvovale u svim zločinima na ovaj ili onaj način podržavale ili su kreirale politiku”, rekao je Olenik.

“Sada imamo šansu da na Kosovu dobijemo političara koji jeste učestovao u ratu ali nije deo elite, nije se obogatio i nema tu političku agendu koju imaju ratne elite”.

Olenik zaključuje da samo kad građani Kosova i Srbije budu zadovoljni sporazumom može doći do stabilnosti, pomirenja, ekonomskog napretka i evropske perspektive.

Prenosimo: Anamari Repić, RTK  https://www.rtklive.com/rtk2/?id=2&r=38171&fbclid=IwAR2Eh92ltgxWRUpgtdQoxH1tJrKKkoK0Uj9F0tRr0bx9NhZ2JqYRAiqgqbQ

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter