“Veljanovski: Orkestrirana kampanja vlasti i medija povezanih sa njom protiv N1”

Rade Veljanovski, profesor Fakulteta političkih nauka, izjavio je gostujući u Danu uživo da su vlast i mediji, koji su povezani s njom, orkestrirani u svom izveštavanju protiv N1, bez obzira da li se radi o štampanim ili elektronskim medijima.

Izvor: N1 Beograd

On kaže da ovakvo ponašanje vlasti direktno krši zakonske norme i osnovne standarde koje je naša država prihvatila kandidaturom za članstvo u Evropskoj uniji.

Izvor: YouTube/N1 (Video na YT)

“Nema nikakve sumnje da je odnos prema medijima i prema javnoj sferi jedan od osnovnih testova demokratičnosti i civilizovanosti svakog društva, pa i našeg. Ako se država ovako odnosi, onda to znači da ona ne poštuje standarde za koje je rekla da će prihvatiti i poštovati kad je izrazila želju da uđe u Evropsku uniju. To su evropski standardi koji su upisani u nekoliko dokumenata. Evropska unija svojim dokumentima zahteva od svake države da obezbedi slobodan protok informacija, slobodu izražavanja, medijski pluralizam i to bez mešanja javne vlasti i bez obzira na granice”, objašnjava Veljanovski.

On ističe da to što vlast i njeni mediji navode da se N1 emituje iz Luksemburga “uopšte nije bitno”.

“Srbija je ratifikovala Evropsku konvenciju o prekograničnoj televiziji i ona govori o tome da granice ne mogu da budu mesto gde se zaustavlja nečiji signal. Ta prekogranična saradnja je nešto što je normalno, i svaka država treba da obezbedi da se njenim građanima obezbedi što je mogući viši dijapazon informacija, iz različitih izvora, na različite načine obrađene. To je u interesu njihovih građana”, kaže Veljanovski i dodaje da on uprkos tome što prati situaciju iz više izvora, i uprkos tome što je njegova struka, jer se 43 godine bavi medijima, teško mu je da pohvata sve konce, jer ne čuje drugu stranu, odnosno stavove kompanije “United media”.

“Ja na to do sada nisam naišao. Ovde se očigledno radi o tome da se pokuša na sve moguće načine da se oteža da jedan televizijski kanal stigne do što je moguće većeg broja korisnika, upravo zbog toga što on sadrži drugačije i kritičko mišljenje. To je taj pojačani totalitarizam, da se ne dopusti nijedan ventil gde može da se kritikuje sadašnja vlast. Nažalost, ovi operateri, koji se tako odnose prema televiziji N1 pokazuju da čak ne poštuju svoja osnovna, profesionalna i ekonomska načela. Oni to treba da rade u svom interesu, i u interesu građana”, napominje Veljanovski.

Dodaje da nema nikakve sumnje da su svi mediji koji su neki način povezani sa Telekomom orkestrirani u svom izveštavanju protiv N1, bez obzira da li se radi o štampanim ili elektronskim medijima.

“To su svi mediji koji su na ovaj ili onaj način povezani sa vlašću ili rade za vlast. To su propagandni mehanizmi vlasti. Vlast bi želela da apsolutno svi mediji koji postoje ili u etru ili su štampani mediji budu njihov propagandni korpus. Očigledno je da se radi o sinhronizaciji i zato te informacije toliko liče jedna na drugu”, ocenjuje Veljanovski.

On kaže da problem koji je nastao između N1 televizije i operatora nije striktno komercijalna stvar, već da je suština u tome da država treba da stvara takav ambijent u kome će ti dogovori lakši i uvek u interesu građana. Da se dogovor postoigne i programa ima, a ne da se dogovor ne postigne i tih programa nema.

“Sve što na bilo koji način ide u javnu sferu ovde na području Srbije, mora da bude dostupno svima. To je javni interes”, smatra Veljanovski.

Podsećajući na izreku Tomasa Pejna da je “informacija kiseonik demokratije”, on ocenjuje da se u Srbiji sa vime što se dešava oko televizije N1 odumire demokratija.

“Nema nikakve sumnje da se želi sada u ovom periodu pred izbore da se artikuliše samo ona informacija koja je u interesu vlasti, a da sve drugo ne može da se vidi, niti da se čuje. Žele da građani svoje stavove formiraju samo na osnovu tih jednostranih informacija koje propagiraju interesi. To je toliko providno, da nema razloga da se zadržavamo ili pričamo o tome. Telekom nama prava da uslovljava, oni mogu da budu zainteresovani, oni mogu da ponude i ostale kanale, ali ako neko hoće da proda samo jabuke, a on ima i kruške, i dunje, on ima pravo da proda smo ono što želi. Ta vrsta uslovljavanja niti je po zakonu, niti je po evropskim standardima”, upozorava Veljanovski.

(Preuzeto s N1info.com)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter