Dodik podriva mir u Bosni i Hercegovini – Saopštenje Građanskog demokratskog foruma

Dodik podriva mir u Bosni i Hercegovini

Izjavom da je „Republika Srpska krenula na put izlaska iz BiH, s kojeg nema povratka“, Milorad Dodik se opasno približio granici sa koje se zaista može dogoditi da nema povratka  već da se mogu obnoviti sukobi, žrtve i razaranja, kao kontinuitet svega što se događalo u prvoj polovini devedesetih.

Arogancija i tvrdoglavost Dodika već su ispoljeni u izjavama koje je više puta ponovio da Bosna i Hercegovina nije država, a da Republika Srpska jeste, što je ilustracija njegovog sistematičnog podrivanja BiH i mira u njoj. Nesposobnost i svesno odbijanje da se suoči sa uzrocima nedavnog rata u ovoj zemlji i posledicama koje su neminovno dobile izraz u sadašnjem ustrojstvu Bosne i Hercegovine, čine Dodika i njegove pristalice faktorom nestabilnosti ne samo BiH već i celog Balkana.

Nema sumnje da ovakvo ponašanje ne bi bilo moguće bez skrivene i neskrivene podrške Srbije, a i daljih slovensko-pravoslavnih pretendenata na uticaj u našem regionu. Građanski demokratski forum smatra da je svaka podrška ovakvoj nerazumnoj politici svrstavanje uz projekat podela, agresije i besperspektivnosti.

GDF Info

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter