Napad vlasti na civilni sektor – dovršavanje totalitarizma

Optužbe vlasti na račun nevladinih organizacija, medijskih udruženja i istraživačke medijske organizacije, nisu ništa dugo do namera da se ujednači javno mišljenje, potre svaka razlika u stavu i mogućnost kritike i time dovrši proces stvaranja totalitarnog sistema.

Kriminalizovanje civilnog sektora koji se sumnjiči za pranje novca i povezuje sa kriminalom, zapravo je dokaz nečiste savesti onih koji to rade već godinama i koji ne mogu da objasne Sava Malu, Krušik, Jovanjicu, plagirane doktorate, imovinu u zemlji i inostranstvu. Od vlasti su proskribovani oni koji rade za opšti interes i na svetlost dana iznose javašluk, korupciju, uzurpaciju javnih dobara, zloupotrebu funkcija i konflikt interesa. Drugim rečima, moćnici hoće da nestane istina koja je već saterana na veoma ograničeni prosor malog broja medija i istraživačkih organizacija.

Građanski demokratski forum osuđuje ovakvo anticivilizacijsko ponašanje, koje Srbiju udaljava od svake mogućnosti stvaranja boljeg društva i uklapanja u red naprednih demokratskih zemalja. GDF podseća da je slobodan rad organizacija civlnog sektora, ne samo demokratska legitimacija pred svetom, već važna kontrolna poluga i konstruktivan podsticaj sopstvenog razvoja.

GDF Info