Kamberi jedino svetlo u skupštinskom tunelu

Saopštenje GDF povodom napada na poslanike manjinskih stranaka u parlamentu

Kako je došlo do ovakve dominantno populističko-nacionalističke, naprednjačke Narodne skupštine Srbije, poznato je. Aleksandar Vučić upotrebio je svu svoju stranačku paravojsku, ucene, zastrašivanja, manipulacije, „brojanje“ glasova, a pripomogli su i oni koji su bojkotovali izbore, jadikujući nad izbornim uslovima koji jesu bili nedemokraski, ali zar se nešto drugo od ove vlasti moglo očekivati.

Prva zasedanja svedoče o sunovratu najvišeg organa vlasti i o kontinuitetu vladavine nekompetentnih koji čine novu Vladu Srbije. U tom sveopštem mraku, jedina svetla tačka je šest opozicionih poslanika koji predstavljaju manjinske narode Albance i Bošnjake, ali, bar po onome što su do sada rekli i ukupnu trezvenu demokratsku opoziciju Srbije, onoliko kolko je ima. Ima tu neke pravde, da u okolnostima višedecenijski narušenih međunacionalnih odnosa, upravo oni, u odnosu na koje je najviše usmerena mržnja, nepoštovanje i netolerancija, sada postaju branik demokratije i otpor režimu i to u navišoj instituciji sistema.

Ono što je na sednici Narodne skupštine Srbije rekao Šaip Kamberi, počev od sastava parlamenta i Vlade, poređenja sa Belorusijom, totalitarnosti vlasti, neophodnosti suočavanja sa perošlošću, abeceda je imperativa demokratije u sadašnjoj i ovakvoj Srbiji. To što su mu odmah prebacili govor mržnje, samo je dokaz da su se prepoznali u objektivnoj kritici i ogromnom količinom nepotrebnog govora bez argumenata, nagovestili da će šestorici poslanika biti veoma teško.
Građanski demokratski forum podržava hrabrost i argumentovanost Kamberija, koji dokazuje da kritička građanska reč, uprkos svemu, nije zamrla ni u parlamentu.

GDF Info

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter