SILA PROŠLOSTI

Građanski demokratski forum oštro osuđuje najnovije najave Aleksandra Vučića i drugih predstvnika njegovog režima o uvođenju vojnog roka u Srbiji. Sve izjave koje Vučić i njegove marionete daju poslednjih meseci vode militarizaciji našeg društva i narušavaju krhku stabilnost i ravnotežu na Zapadnom Balkanu.

Ne postoji nijedno racionalno objašnjenje zbog kojeg bi Srbija trebalo da uvodi vojnu obavezu. Ne samo da je reč o neefikasnom sistemu koji jako puno košta već i o tome da će nesumnjivo povećati migracije i iseljavanje mladih ljudi koji i bez toga masovno napuštaju Srbiju, tražeći perspektivu u razvijenijim društvima.

Uvođenje nastavnog predmeta o sistemu odbrane u školske programe osim militarizacije, neodoljivo podseća na autoritarna društva i neka prošla vremena. Takvim potezima režima Srbija se dodatno udaljava od Evropske unije i njenih vrednosti i približava azijskim diktaturama.

GDF pita ministra Nebojšu Stefanovića da li je zbog pritiska brojnih afera u kojima se njegovo ime provlači odlučio da skrene pažnju pričom o uvođenju vojnog roka? Pitamo i predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa kim planira da ratuje kada tako očigledno militarizuje naše društvo? I da li će puščane cevi, poput njegovih prijatelja, belosvetskih diktatora, sutra okrenuti prema pobunjenim građanima Srbije?

GDF podseća da je vojna neutralnost u vreme štetočinske vlasti Vojislava Koštunice prošvercovana preko izglasavanja rezolucija o Kosovu koje su imale cilj da zavaravaju javnost. Ako je Srbija iskreno opredeljena ka punopravnom članstvu u EU, jasno je da moramo da težimo i ka zajedničkom odbrambenom i spoljnopolitičkom sistemu Unije. Sve drugo su opasni eksperimenti koji će skupo koštati građane Srbije.

Zoran Vuletić predsednik GDF

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter