Aktivnosti odbornika Građanskog demokratskog foruma u Skupštini grada Beograda: I dalje bez rasprave o rukovodiocima institucija kulture

Odbornici Građanskog demokratskog foruma, podeneli su na sednici Gradske skupštine Beograda, 27. septembra, predlog da se odlučivanje po skračenom postupku prebaci u odlučivanje u redovnom postupku, jer se radi o važnim kadrovskim rešenjima. Već godinama se o izboru direktora ili vršilaca dužnosti direktora i članova upravnih odbora preduzeća i ustanova čiji je osnivač grad Beograd, odlučuje u skraćenom postupku, što znači bez rasprave i bez ikakve mogućnosti da se čuju drugačija mišljenja. Tako se događa da pojedini izbori i imenovanja izazivaju opravdana negodovanja, rekao je odbornik GDF Rade Veljanovski, podsetivši da je svojevremeno za direktora Beogradskog Džez festivala izabran matematičar, a za direktorku Muzeja Nikole Tesle, nastavnica srpskog jezika. Na prošloj sednici Skupštine Beograda, imenovan je upravnik Pozorišta Atelje 212, što je izazvalo negativnu reakciju zaposlenih u ovom pozorištu. I na sednicu 27. septembra, stigao je predlog da se za umetničkog direktora Filmskog festivala u Sopotu – SOFEST imenuje novinar Aleksandar Avramović. Dakle ne dramaturg, reditelj scenarista ili glumac, nego novinar. Svi predlozi i imena sa obrazloženjima, odbornicima se dostavljaju na samoj sednici što onemogućava iole ozbiljnije upoznavanje sa predlozima.
Kada je pre više meseci ista odbornička grupa pokrenula istu inicijativu rečeno je da je način izbora pomenutih rukovodilaca usvojen u vreme Dragana Đilasa. Inicijativa je i sada odbačena što je dokaz da vladajuća grupacija ne menja stare odluke ako joj idu u prilog iako stalno kritikuje nekadašnje gradsko rukvodstvo.

GDF Info

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter