TAJNI SASTANCI I IZBORNI USLOVI

TAJNI SASTANCI I IZBORNI USLOVI

Deo opozicije koji je najglasniji u optužbama na račun drugog, građanskog dela opozicije jer učestvuje u radu gradskih ili republičke skupštine je otišao na sastanak (ili prezentaciju, još se nisu dogovorili) sa Vučićevim diplomcima iza zatvorenih vrata, bez bilo kakve najave, van institucija sistema koje su predviđene za dijalog vlasti i opozicije i pod četiri sve to organizovano od strane jedne nevladine organizacije a održano na jednom državnom fakultetu.
Ovaj neprirodni galimatijaš ukazuje da obe ove strane funkcionišu na istovetnim principima (neko bi mozda rekao lopovsko-tajkunskim), da predstavljaju lice i naličje iste kovanice i da suštinske razlike u njihovom ponašanju i odnosu prema građanima nema. Tajni sastanci aktera vlasti i dela opozicije na kojima se diskutuje ni manje ni više nego o izbornim uslovima i to van institucija sistema ukazuju na ozbiljne probleme sa kojima se demokratija u celini suočava u Srbiji. Posle ovakvog razvoja događaja tesko je reći da li demokratija (vladavina naroda) u Srbiji uopšte ima budućnost uzimajući u obzir ponašanje vlasti (koja nije demokratska) i dela opozicije (od kojih je dobar deo već bio vlast).

I za sve ovo se ne bi ni saznalo da po rečima Vučićevog glasnogovornika sa tvitera sujeta jednog od glavnih baja iz opozicije nije proradila pa je pozvao televiziju N1 iako je zahtev nevladine organizacije bio da nema medija niti izjava (zašto, šta ima da se krije?).
I to nije sve, najavljen je i nastavak razgovora.

Vlast pre svega mora da otvori institucije sistema za dijalog sa opozicijom, za početak smeni predsedavajućeg i zamenike predsedavajućeg narodne skupštine, izbaci ratne zločince iz iste, otvori medije i javni servis za opoziciju, zbog svega ovoga građani mesecima protestuju.
Na opoziciji je da odbrani glasove koje su dobili tamo gde građani mogu da čuju ono o čemu pričaju i vide način na koji ih brane a ne na tajnim sastancima (ili prezentacijama, još se nisu dogovorili) sa pripadnicima Vučićevog režima.

Dr Bojan Bondžić
član predsedništva GDF

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter