Slučaj doktora Siniše tj. Nebojše Stefanovića

Akademik Ljubisa Rakić predsednik saveta Univerziteta Megatrend nedavno je pokazao studentski dosije ministra Nebojše Stefanovića. Međutim, to nije razrešilo dileme već je dalo uvid u nove dokaze da ministar nije završio ni fakultet tj osnovne studije.

Jer, sve i da su studije londonske škole u Centru Sava postojale, u dokumentaciji se vidi da su trajale tri godine.
Kako je onda diploma trogodišnje poslovne škole mogla biti nostrifikovana kao četvorogodišnja fakultetska i kako je onda šesti stepen stručne spreme ministru priznat kao sedmi? I kako je onda ministar odbranio doktorski rad ako nije završio ni osnovne studije koje su uslov za upisivanje doktorskih studija?
Odgovore na ova pitanja bi moralo da da tužilaštvo i sudovi.
A Siniša tj Nebojša su samo vrh ledenog brega, šta je sa još preko 1000 studenata te “visoke škole”?
Reći ćete, to je Megatrend oduvek se zna da su povezani sa vlašću i da se “snalaze”. Dobro, šta onda reći za Beogradski univerzitet i njegovu etičku komisiju, šta reći za FON i slučaj plagijatora Nebojše tj Siniše koji je doktorirao na slučaju berača pamuka iz Eritreje primenjenog na slučaj berača malina iz Srbije? Pritom je prepisao i copy/paste-ovao veliki deo doktorata? Reći ćete: “Kod njega (valjda) ne sumnjamo u osnovne studije”!
I nemojmo se zavaravati, ovo je samo vrh ledenog brega, fakulteti i univerziteti su prepuni nepotizma, stranačkog zapošljavanja, nameštenih konkursa i javnih nabavki i ovo je samo slika realnosti obrazovnih institucija preslikana na javni život ove zemlje.
Rešenje ove situacije je u dubokoj i sveobuhvatnoj reformi institucija, kako obrazovnih tako i sudskih ali i u obaveznom oduzimanju akreditacija obrazovnim ustanovama koje se bave ovakvim delovanjem.

Dr Bojan Bondžić, član predsedništva GDF

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter