Autoput Miloš Veliki i jedna TABLA

Nakon otvaranja autoputa Miloš Veliki umesto diskusije o ceni, načinu izbora izvođača, kašnjenju radova i svim ostalim marifetlucima koji su pratili izgradnju ovih 100ak kilometara puta krenuo je frontalni napad vaskolike opozicione internet javnosti ni manje ni više nego na jednu TABLU. 

Ta tabla kao metafora Vučićeve vlasti, pismenosti ili nepismenosti naprednjaka, ni kriva ni dužna morala je da istrpi sve napada dok su se i sami kreatori medijskog mraka smejali iz pozadine jer se fokus umesto na pravim problemima u vezi izgradnje ovog autoputa našao na TABLI.
A na njoj piše ime autoputa “Miloš Veliki” oko čijeg postojanja [sic] se takođe povela rasprava uglavnom oko odrednice “Veliki”, pa pojedinima nije bio dovoljan ni saradnik istorijskog instituta koji je na jednoj televiziji objasnio kako i zašto je Miloš Obrenović dobio odrednicu Veliki, sve dok se opet neko na vaskolikom internetu nije setio da je video tablu u ulici Kneza Miloša koja je nekim slučajem tu prezivela i na kojoj piše “Miloša Velikog” (do drugog svetskog rata ulica se tako zvala) a tek nakon javljanja iz drugih gradova Srbije da i kod njih postoje ulice ili trgovi Miloša Velikog smirila se internet zajednica a zapravo indiferentna i indolentna amorfna skupina koja svu svoju nemoć i impotentnost dokazuje svaljivanjem sve krivice na jednu TABLU.
…da li se piše auto-put ili autoput (oba su ispravna) postaje važnije od suštine. Ovo samo predstavlja sliku duboko podeljenog društva koje je izgubilo kompas, i svu svoju nemoć iskaljuje na tabli kao metafori i predstavniku vlasti.
I dok teče rasprava da li je postojao Miloš Veliki ili se piše auto-put suštinski važne stvari prolaze neprimećene.
– Autoput “Miloš Veliki” je probio sve rokove, umesto 37 meseci izgradnja je trajala 67 meseci.
– Finansirala ga je kineska država kreditom sa kamatom tri puta većom od kamate EU.
– Kineska kompanija je dobila posao bez tendera.
– Ugovorena je cena od 300 miliona evra dok konačna cena još uvek nije poznata.
– Otvaranje uz prenos uživo na javnom servisu je trajalo pet i po sati.

Dr Bojan Bondžić
član predsedništva GDF-a

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter